Az ősz sok tekintetben az elmúlás szimbóluma, legyen ez a penész elmúlásának is az időszaka

penészmentesítés

A penésszel harcolni nem is olyan lehetetlen, mint azt elsőre gondolnánk. A következőkben megtudhatjuk, hogyan számolhatunk le a penésszel lépésről-lépésre.

Penészmentesítés lépésről lépésre.

Nézzük meg közelebbről mivel is állunk szemben
Mielőtt bármihez is hozzáfognánk mérjük fel a fal állapotát. Ha nemrég festett falfelületről van szó, amiről nem pereg le a festék, hanem rendesen tapad még rá, akkor könnyebb dolgunk van hiszen ilyen estben csak felületi penész van a falon, amivel csupán annyi dolgunk van, hogy lemossuk és már kezdhetjük is a penészgátló falfestést.
Ha a fal ennél rosszabb állapotban van, akkor a festést megelőző munkálatok több időt és energiát vesznek igénybe, hiszen ilyen esetben a falon sósszerű kivirágzások és durva kiálló szemcsék vannak, amiket el kell távolítanunk a falról. Énnel is súlyosabb esetben a falat egészen a tégláig el kell távolítani és újra kell vakolni. Újravakolásra akkor van szükség, amikor a fal hibáit nem tudjuk lecsiszolni vagy levakarni mert az szétmállik.

Gumikesztyűt és maszkot fel
A penésztelepek elpusztítása előtt a bútorokat és a padlót alaposan takarjuk be fóliával, hogy megvédjük az estleges sérülésektől és festékcseppektől. Ha ezzel megvagyunk maszkot és gumikesztyűt fel, hogy mi is védve legyünk az esetleg szétszóródó penészspóráktól.
Az ellen, hogy a spórák szétszóródjanak a levegőben és újabb penésztelepek jöjjenek létre, azzal is védekezhetünk, hogy a falat benedvesítjük, mielőtt hozzálátnánk a munkálatokhoz. Egyszerűen egy nedves szivaccsal vagy egy nagyobb bevizezett ecsettel kenjük körbe a falat és máris kisebb az esélye az újabb penészfertőzésnek.
A penészmentesítéshez mindenképpen be kell szereznünk drótkefét, csiszolópapírt és acélkaparót, mert ezekkel fogjuk eltávolítani a falon lévő szennyeződést, a régi festéket, valamint a penész okozta elváltozásokat. A kisebb kitüremkedéseket csiszolópapírral könnyebben el tudjuk távolítani, azonban a nagyobbakhoz már acélkaparót kell használnunk. Körültekintően el kell távolítanunk a falról az összes penészes részt és festékmaradványt – különös figyelmet szentelve a sarkoknak – , hogy megfelelően előkészítsük az alapozófestéshez, különben az új festékréteg is lepereghet.

Sima ügy
Miután eltávolítottuk a falról a nem kívánt penésztelepeket és egyéb szennyeződéseket, simára kell csiszolnunk a falfelületet, hiszen addig nem kezdődhet a festés . Először is a kisebb-nagyobb lyukakat repedéseket be kell glettelni majd, ha megszáradt csiszolópapírral ledörzsölni a kiálló , egyenetlen részeket. Az újravakolt falnál száradás után szintén simára kell csiszolni a falat, hogy szépen egyenletesen befedje a festék.

Gondolkodjunk csak
A már festésre kész fal esetében át kell gondolnunk pár dolgot. Elsőként azt, hogy alapozó festéshez milyen szert használjunk. Ezek között vannak impregnáló hatásúak , amelyek ugyanakkor nem akadályozzák a fal természetes légzését és olyanok is amelyek mindemellett erősítik a vakolat erősségét és jobb tapadást biztosítanak. Ha az alapozó festéket kiválasztottuk, akkor még nem végeztünk, hiszen a fedő festéket is ki kell választanunk. Mindenképpen olyan falfesték mellett kell döntenünk, ami penészgátlót is tartalmaz. Ilyen festékből nagyon sokat találunk a piacon. Mielőtt választanánk azonban érdemes kikérni egy festő ismerősünk vagy egy festékboltban dolgozó eladó véleményét.

Ha a fenti lépéseket gondosan betartjuk a penészmentesítés során, akkor nem csak a nyártól, de a penésztől is elbúcsúzhatunk. Otthonunk újra szép és higiénikus lesz. A megelőzésről, azonban továbbra se keletkezzünk meg, hiszen csak így óvhatjuk meg otthonunk szépséget és tisztaságát. A megfelelő és gyakori szellőztetés segít a penésztelepek újraképződésének megakadályozásában emellett az újrafertőződésre hajlamos felületeken érdemes évenkénti utókezelést alkalmazni.

Comments are closed.