Plazmavágó berendezés | Plazma és keletkezése

plazmavágó berendezés

A plazmavágó berendezés és annak eljárási folyamata egy összetett dolog. A továbbiakban képet adunk arról, hogyan és miként működik a plazmavágó berendezés.
A plazmavágó berendezés a termikus vágók közé tartozik. Valamint a daraboló eljárások közé. A plazma vágása hasonlít a lángvágással történő anyag szétválasztási folyamatához. Az anyag darabolás közben a plazmaív alakítja ki a vágórést. A vágás végezhető kézzel is. Továbbá automatizálható is. Ennek köszönhetően alkalmazása gazdaságos nagysorozatú darabolás esetén. Cikkünk elolvasása során megismerkedhet a termikus darabolás és a plazmavágás jellemzőivel, tulajdonságaival. Továbbá a vágás elvégzéséhez szükséges eszközökkel, berendezésekkel.
A plazmavágó berendezés alkotó eleme a plazma. A plazma olyan teljesen ionizált gáz, ahol az egész anyag szabad anyagmagokból és elektronokból áll. Ezek gerjesztés során vállnak le az atommag körüli pályáról. A gerjesztés lehet hőhatás alapú és ütközési elvű. A plazma állapot létrehozásának alapkövetelménye, hogy a gerjesztés mértékének olyan szintűnek kell lennie. Mértéke meg kell, haladja a gáz atomok és az azokhoz tartozó elektronok kötési energiájának nívóját. Ezen állapot elérése közben vigyázni kell, hogy a plazma hőmérséklete ne legyen túlságosan magas. Ugyanis ha túl magas, akkor láncreakció indulhat be. Plazma állapotnak nevezzük azt az állapotot is, amikor valamilyen maradék gázban nagyon sok ion, és szabadon mozgó elektron van.

A plazmavágó berendezés és annak eljárása során a plazma a következő képen keletkezik. Az anyag halmazállapotai a következőek: szilárd, folyékony gáz. Gáz állapotban a molekulák alacsony hőmérsékleten semlegesek lesznek.

A plazmavágó berendezés gáz halmazállapot elérése után a hőmérsékletet tovább kell emelni. Ennek eredménye egy új állapot lesz. Ezt nevezik plazma állapotnak. A gáz hőmérsékletének emelésével nő a molekulák átlagos mozgási energiája. Az ütközések során a semleges atomok és molekulák egy, vagy több elektront veszítenek el. Ezt nevezik ütközési ionizációnak. Ennek során a gázban töltött részecskék keletkeznek. A hőmérséklet magas elérése során gáz teljesen ionizálódhat. Az ilyen ionizálódott gázt nevezik plazmának.

A plazmavágó berendezés ismertetéséről és a plazma keletkezéséről minden szükséges információt leírtunk, amit érdemes tudni és tudni kell.

Kattintson ide és tájékozódjon bővebben.

Comments are closed.