Megkezdte működését az adatmentést vizsgáló bizottság

adatmentés

A testület elsősorban az APEH-nél végzett adatmentés vizsgálja, amelyet a pénzügyminiszter utasítására végzett az adóhivatal. Az APEH-en kívül számos más szervezetnél is mentettek le adatokat a kormányváltás után. Az adatmásolásokat az adatvédelmi ombudsman jogtalannak nevezte, és kérte azok megsemmisítését. A kifogásolt átmásolt adatokat mintegy három héttel ezelőtt megsemmisítették az érintett szervek. László Csaba pénzügyminiszter az adatmásolásokat azzal indokolta, hogy így rögzíteni tudják a kormányváltáskori átadás-átvételi állapotot.

A most felálló vizsgálóbizottság feladata kideríteni azt, hogy az adatmásolási eljárás során volt-e biztosíték arra, hogy nem sérülnek a személyes adatokhoz fűződő jogok. Az is feladata a testületnek, hogy megtudja: hány másolat készült a különböző szervezeteknél.

A testület tagjai a képviselők elfoglaltsága miatt nem tudtak megállapodni arról, hogy mikor ülésezzenek a jövőben, és egyelőre ügyrendje és munkaterve sincs a bizottságnak.

Font Sándor (MDF) arra kérte a bizottság tagjait és szakértőit, végeztessék el C típusú átvilágítást, mert a vizsgálódás során olyan anyagokhoz juthatnak, amelyek megtekintéséhez szükség lehet erre az igazolásra.

Demeter Ervin (Fidesz) szerint tisztázni kellene a bizottságnak, hogy hol és milyen adatokat másoltak ki, mi lett ezen adatok sorsa és a történtekből milyen következtetéseket kell levonni.

Wiener György (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent dokumentumok és a parlamentben elhangzott felszólalások nem tekinthetők bizonyítéknak. A bizottság munkájához elsődleges források kellenek, amihez iratokat kell bekérnie, és meg kell hallgatnia az illetékeseket.

Abban egyetértés alakult ki, hogy a pénzügyminisztert és az APEH elnökét meghallgatják a későbbiek során.

Font Sándor szerint vizsgálni kell, hogy jogilag és technikailag szükséges-e az adatmentés a négyévenkénti kormányváltás után.

A testület tagjai megegyeztek abban, hogy begyűjtik az elektronikus sajtóban elhangzott, illetve írott sajtóban megjelent riportokat az adatmentési üggyel kapcsolatban.

Comments are closed.